5 mielenkiintoista faktaa Bitcoinista, jotka todennäköisesti yllättävät sinut

Maailma digitalisoituu kasvavaa tahtia. Tämän myötä viimeisten vuosien yksi kasvavista trendeistä on ollut valuuttojen siirtyminen digitaaliselle aikakaudelle. Mutta mitä tämä käytännössä merkitsee? Markkinoille on tullut erilaisia digitaalisia valuuttoja, joista tänään lähdemme tutustumaan yhteen. Bitcoin on maailman ensimmäinen ja käytetyin kryptovaluutta. Moni on varmasti kuullut Bitcoinista ja tietää suunilleen mistä on kyse, mutta tänään sukellamme kuitenkin pintaa syvemmälle ja tutustumme sen ympäriltä löytyviin hieman yllättävämpiin faktoihin.

Bitcoin — mistä on kyse?

Vaikka Bitcoin onkin tuttu nimi, josta lähes jokainen on varmasti kuullut, liikkuu sen ympärillä kuitenkin vielä melko paljon hämmennystä. Kaikki eivät ole vielä omaksuneet kryptovaluuttoja omakseen, vaikkakin niiden suosio jatkuvasti kasvaa. Suosion kasvun myötä esimerkiksi Bitcoinin kurssi on ollut vahvassa nousussa viime vuosien aikana. Mutta mistä oikeastaan on kyse? Lyhyesti sanottuna Bitcoin on avoimeen lähdekoodiin perustuva kryptovaluutta, joka näki päivänvalon vuonna 2009.

Kyseessä on täysin hajautettu sähköinen valuutta, jonka toiminta ei ole lainkaan keskuspankista riippuvainen. Sitä hajautetaan louhimiseksi kutsutun prosessin avulla, jonka kautta käyttäjät saavat ns. lohkopalkintoja. Mikäli tahdot tietää tästä kiehtovasta aiheesta lisää, jatka lukemista. Seuraavaksi tulemme esittelemään viisi mielenkiintoista faktaa tästä suositusta kryptovaluutasta.

1. Bitcoinin luoja on täysi mysteeri

Bitcoinin takaa löytyy nimi Satoshi Nakamoto. Tämä on kuitenkin kyseisen kryptovaluutan luojan salanimi, eikä kukaan todellisuudessa tiedä, kuka tai ketkä aloittivat Bitcoinin toiminnan. Vaikka valuutta onkin niittänyt valtavaa suosiota ympäri maailmaa, eivät sen tekijät ole vielä tänäkään päivänä tahtoneet astua julkisuuteen.

2. Usea sijoittaja on onnistunut vaurastumaan Bitcoinin avulla

Kun ihmisten usko fyysisen valuutan markkina-arvoon horjuu, yhä useammat ovat päättäneet kuluneiden vuosien aikana sijoittaa esimerkiksi eurojen sijasta kryptovaluuttoihin. Monelle tästä on muodostunut todellinen menestystarina, sillä järkevästi rahansa sijoittaneet henkilöt ovat saattaneet netota suuriakin summia. Esimerkiksi kotimaastamme löytyy tällainen tosi tarina muutaman vuoden takaa, kun parintuhannen euron Bitcoin-sijoitus muuttui peräti 4 miljoonaksi euroksi.

3. Bitcoinien määrä ei koskaan ylitä 21 miljoonaa

Markkinoilta löytyvien Bitcoinien määrä ei koskaan nouse yli 21 miljoonan. Tähän on yksinkertaisesti syynä kyseisen kryptovaluutan takaa löytyvä algoritmi. Bitcoin syntyy aina louhinnan tuloksena, kun käyttäjä löytää uuden lohkon. Tähän lohkoon tuotettujen bitcoinien lukumäärä laskee geometrisesti, jonka seurauksena on 50%: n pienennys joka neljäs vuosi. Tämän algoritmin myötä markkinoille ei pääse koskaan syntymään yli 21 miljoonaa Bitcoinia.

4. Bitcoin löytyy nyt myös automaateista

Vaikka Bitcoin tunnetaankin verkkovaluuttana ja suurin määrä sen avulla tehtävistä ostoista tapahtuu verkkomaksuna, on sen suosio kasvanut vuosien kuluessa niin paljon, että tänäpäivänä saatavana on myös ainutlaatuisia Bitcoin-automaatteja, jotka mahdollistavat kryptovaluutan vaihtamisen. Suomen ensimmäinen Bitcoin automaatti asennettiin vuonna 2013 Helsingin asematunneliin.

5. Bitcoinin arvo on kasvanut räjähdysmäisesti

22. toukokuuta vuonna 2010 yhden Bitcoinin arvo oli 0,0067 euroa. Tästä ei kulunut kuin viisi päivää, jonka aikana kyseisen kryptovaluutan arvo olikin jo 1000% korkeampi. Sen kasvu on jatkanut valtavaa nousukauttaan vuosien saatossa ja nyt kun eletään vuotta 2021, yhden Bitcoinin arvo on jo yli 50 000 euroa. Mistään pienestä kasvusta ei siis suinkaan puhuta, vaan alkuaikoina Bitcoiniin sijoittaneet ovat voineet netota todella hyviäkin voittoja.

Menneisyydestä tulevaisuuteen

Bitcoineja on liikkunut markkinoilla jo reippaasti yli kymmenen vuotta. Vaikka kryptovaluutat ovatkin saaneet kokea runsasta kritiikkiä vuosien aikana, ei tämä ole hidastanut niiden valtaannousua. Yhä useampi kuluttaja on omaksunut tämän digitaalisen rahan omakseen ja luotto siihen on kasvanut valtavasti. Tähän trendiin on tuskin odotettavissa suuria muutoksia seuraavien vuosien aikana.