Korinaa kuopasta

Jo 582 juttua!

Tilaa RSS tai Atom

1 pieni CSS-vinkki

Nettibisnes.Info-blogi, jossa on “resursseja tee-se-itse-webmasterille”, listaa hiljattain julkaistussa blogimerkinnässään 10 pientä CSS-vinkkiä. Kirjoituksessa esitellään temppuja ja kikkoja. Niistä on hyötyä sivuston ulkoasua hiottaessa, käytettävyyttä parannettaessa ja hakukoneoptimointia harrastettaessa. Blogimerkintä on pääpiirteittäin aivan näppärä tiedonlähde, mutta siinä on eräs pieni hämmästystä & kummastusta herättävä yksityiskohta.

Se yksityiskohta on numero 5. Tai siis se artikkelissa 5. lueteltu CSS-vinkki. Siinä kerrotaan pintapuolisesti sanojen välistyksen (engl. word spacing) määrittelemisestä CSS:n avulla. Otetaanpas tähän väliin vähän lähdettä ja lainataan blogimerkintää:

Google ei pysty tunnistamaan suomenkielisten yhdyssanojen osasanoja. Jos luovuus tai aika ei riitä tämän ongelman kiertämiseen hakukoneoptimoinnissa, asia voidaan ratkaista naamioimalla CSS-tyylisäännöllä kaksi tai useampi erillistä sanaa yhdyssanaksi.

Artikkelissa kirjoittaja neuvoo miten esimerkiksi yhdyssanavirheitä voi naamioida laittamalla sanojen välistykselle sopivan arvon käyttämällä CSS-merkkausta.

Asioita voi tehdä oikein. Niitä voi tehdä myös väärin.

Onko väärin kirjoittaa “asioita” virheellisesti, tahallisesti, ja sitten piilottaa virheet jonkin ulkoisen apuvälineen turvin? Siitähän voi olla hyötyä. Tahallisen virheen tekijä voi saada hakukoneiden kautta kävijöitä. Tässä tapauksessa se, joka tekee väärin, saa houkuteltua ympärilleen yleisöä. Blogimerkinnän kirjoittajan mielestä ihmisten todelliseen kielenkäyttöön perustuva hakukoneoptimointi ei ole eettisesti ongelmallista. “Kielenkäyttöön perustuva” hakukoneoptimointi on siis esimerkiksi sellaista, että siltä varalta jos Matti Meikäläinen kirjoittaa Googleen hakulauseen “paketti auton poltto moottori”, joku valopää on hakukoneoptimoinut nettisivun sisällön seuraavanlaiseksi:

Tässä on <span class=“yhteen”>paketti auton</span> <span class=“yhteen”>poltto moottori</span>, joka sanoo surrurr.

Ja CSS-merkkaus:

span.yhteen { word-spacing: -0.3em }

Kirjoittaja kuitenkin ymmärtää, että ääniselainten tai pistekirjoitusnäyttöjen käyttäjät ym. erityisryhmien jäsenet tulevat todennäköisesti havaitsemaan virheet — CSS ei nääs toimi kaikilla päätelaitteilla, joilla nettisivuja käytetään.

Ne kirjoitusvirheet, jotka on tehty tahallisesti, jotta saadaan hakukoneoptimointia vietyä pykälän verran tehokkaampaan suuntaan, eivät kuitenkaan välttämättä pysy piilossa jos haluan tulostaa tekstin paperille. Toki voidaan tyylitiedosto yrittää värvätä myös tulostettavalle versiolle, ja siihen määritellä sanojen välistys sellaiseksi kuin se tuntuu ja näyttää hyvältä, mutta eipä se ole vedenpitävä suunnitelma. Entäpäs jos kopioin tekstin nettisivulta vaikkapa Muistioon?

No joo. Tässä ei ole tarkoitus vain luetteloida tilanteita, joissa em. kikka ei toimi. Tilannehan on loppujen lopuksi se, että on yksilöitä, jotka ajattelevat tämäntyyppisten virheiden viljelemisen olevan ihan fantsua. Sivuston käytettävyyttä (ja asiasisällön uskottavuutta) voidaan siis sabotoida ja suomen kieltä rapauttaa jos se on hyväksi sivuston hakukonenäkyvyydelle.

Koska aika on arvokasta, kannattaa tutustua tähän alla näkyvään listaan jos mielit löytää tämän nettisivuston parhaat kirjoitukset. Tässä alapuolella on kaikkein luetuimpia kirjoituksia Korinaa kuopasta -blogin aarreaitasta. Kirjoitukset on järjestetty suosituimmuusjärjestykseen siten, että luettelon kärjessä on tällä hetkellä eniten lukukertoja saaneet kirjoitukset.

Luetuimpia blogimerkintöjä

Blogimerkintää "1 pieni CSS-vinkki" muokattiin viimeksi 4821 päivää sitten, eli torstaina 12.03.2009 kello 09:09. Kirjoitukseen on julkaistu kommentteja 3 kpl. Kaikki kirjoituksen saamat kommentit löytyvät suoraan tämän tekstimötikän alapuolelta.

Julkaisun kommentit

Arttu kommentoi 5547 päivää sitten

Minusta on hyvä, että tuo tuo kirjoittamani vinkki herättää keskustelua. Esitin sen ensi kerran tässä optimointi.com-keskustelussa: http://www.optimointi.com/foorumi/viewtopic.php?t=445&postdays=0&postorder=asc&start=15

Siinä ongelmana oli sana “taskulamppuinfo” sivun h1-otsikossa. Ihmisethän ymmärtävät, että kyseessä on taskulamput, hakukoneet eivät. Sivun tekijä päätyi soveltamaan vinkkiäni, ja lopputuloksena sekä ihmiset että hakukoneet ymmärtävät mistä on kyse ja tuskin kukaan huomaa piilotettua virhettä tai välittää siitä.

Itse olen soveltanut vinkkiä saman tapaisessa tilanteessa, jossa sivuston nimi on yhdyssana, jonka osasanat kuvaavat tehokkaammin mistä saitissa on kyse.

Mietitäänpä tapausta, jossa firman nimi olisi vaikka Antin polttomoottorihuolto. Tässä tapauksessa h1-otsikossa kannattaisi naamioida sanat “polttomoottori” ja “huolto” yhdyssanaksi nimenomaan ihmisten palvelemiseksi (yhdyssana “polttomoottorihuolto” tuottaa Googlessa nyt vain 4 tulosta 020300200.com-luettelosta). Silti yhdyssanakin olisi syytä sisällyttää sisältöön.

Olen kanssasi samaa mieltä, että kielivirheitä ei tule holtittomasti viljellä optimointimielessä, jottei uskottavuus ja tyyli kärsi. Hakukoneoptimoinnissa taito on kuitenkin sitä, että osaa soveltaa eri menetelmiä kohtuudella ja oikeissa paikoissa. Parhaimmassa tapauksessa tästä taidosta hyötyvät nimenomaan ihmiset, jotka löytävät hakukoneilla sitä mitä etsivät.

Olen myös sitä mieltä, että suomen kielen kielioppi ei ole mitään Jumalan sanaa vaan hyvä ja persoonallinen tyyli voi tietoisesti rikkoa sitä vastaan. Niinpä minussa ei herätä moraalista närkästystä esimerkiksi hakukone.biz-blogin käytäntö, jossa yhdyssanasääntöjä rikotaan.

Taannoin Hesarin yleisönosastossa tutkijat muuten esittivät, että suomen oikeinkirjoitussääntöjä olisi muutettava yhdyssanojen osalta nimenomaan tekstin käytettävyyden lisäämiseksi. Arvaat varmaan mihin suuntaan…

Oli joka tapauksessa hyvä, että nostit asian pöydälle (tulipahan nämäkin perustelut kirjattua). Olet lämpimästi tervetullut kommentomaan juttuja myös suoraan Nettibisnes.Infoon.

Petri kommentoi 5547 päivää sitten

Mielestäni “taskulamppuinfo”-tapauksessa olisi ollut järkevämpää kirjoittaa sana yhteen, jos se kerran on jo sivuston nimikin (tai osa sen nimeä). Muitakin järkevämpiä vaihtoehtoja löytyy: sanan “taskulamppu” jälkeen voidaan CSS:n avulla ympätä esim. kuvatiedosto, missä lukee “info”, tai sitten heittää karusti & harhaoppisesti CSS:n :after-komennolla jotain tällaista:

h1:after { content: “info”; }

Tuossa esimerkissä sivuston otsikon, joka voisi siis olla se “taskulamppu”, jälkeen lisätään sana “info”. Tällöin h1-elementin sisälle ei tarvitse laittaa tieten tahtoen kirjoitusvirhettä.

Sivuston (pää)otsikoissa sanojen tai kirjainten välistyksen kutistaminen / kasvattaminen tarkoituksena luoda hakukoneystävällistä sisältöä on vieläkin ikävämpi ilmiö kuin sen käyttäminen “tavallisessa” leipätekstissä. Mistä käyttäjä tietää mikä on sivuston nimen kirjoitusasu jos se hämärretään tahallisesti? Taskulamppuinfon tapauksessa sivuston nimen kirjoitusasu voi olla siis joko Taskulamppuinfo tai Taskulamppu info.

Minäpä kopioin tuon taskulampuista kertovan sivuston pääotsikon tähän:

Taskulamppu info – Tietopaketti taskulampuista

Ahaa. Hahaa. Mitäpä me tästä voimmekaan havaita? Sivuston nimi siis sittenkin kirjoitetaankin “Taskulamppu info”. Se on fakta. Se on tosiasia. Itse sivustolla se on näin kirjoitettu. Tässä tapauksessa se on jokseenkin vaaratonta. Kyseessä olevan CSS-kikan käyttäminen esim. jossakin virallisessa julkaisussa, tai vaikka yrityksen nimessä, saattaisi olla hyvin epäedullista (vaikkakin hakukonenäkyvyyden kannalta vaikutukseltaan positiivista).

Suomenkielinenkin Google kykenee jo taivuttamaan sanoja eri sanamuodoissa (kokeilkaa vaikka hakea hakusanalla “kuopassa”). Kai nuo kirjoitusvirheetkin jossain vaiheessa pääsevät käsittelyyn.

Arttu kommentoi 5547 päivää sitten

Oivaltava ajatus tuo after-pseudoelementin käyttäminen. Harmi ettei se toimi Microsoftin selaimissa.

Taskulamppuinfo ei ole ehkä kaikkein edustavin esimerkki, koska siinä otsikko näyttää selkeästi tekstiltä. Useinhan tekstiotsikot tyylitellään siihen malliin etteivät ne näytä valtavasti kuvana toteutettuja huonommilta. Luulen että todella harvassa ovat sellaiset käyttäjät, jotka yrittävät tyylikkäämmistä otsikoista ottaa saitin nimen copy-pastella (jolloin siis yhdyssanavirhe paljastuisi).

Mitä tulee hakukoneen mahdollisuuksiin tunnistaa järkevästi yhdyssanavirheitä, niin siihen liittyy isoja ongelmia:
1. mistä kone tietäisi, onko kyseessä virhe vaiko todella erilliset käsiteet?
2. usean sanan hakulauseissa mahdollisia yhdyssanavirheitä tulisi liikaa ( loma paketti auto -> lomapaketti auto VAI loma pakettiauto ?)

Oho! Tämän julkaisun kommentointi onkin jo suljettu. Kun tämän julkaisun kommentointi oli vielä avoinna, tälle julkaisulle kirjoitettiin yhteensä 3 kommenttia. Tämä artikkeli on lokeroitu kategoriaan . Tämän julkaisun kestolinkin osoite on http://www.kuopassa.com/weblog/2007/03/17/1-pieni-css-vinkki.

Korinaa kuopasta: 1 pieni CSS-vinkki.

Selaat tällä hetkellä blogimerkintää 1 pieni CSS-vinkki. Se julkaistiin 17. päivä maaliskuuta 2007. Voit siirtyä lukemaan blogin tuoreimpia kirjoituksia klikkaamalla tiesi weblogin etusivulle. Tässä blogissa julkaistaan kiinnostaviksi katsomiani asioita, joten jos tiedät kiinnostavan nettiin liittyvän aiheen, josta kannattaisi kirjoittaa, laita palautetta!