Korinaa kuopasta

Jo 582 juttua!

Tilaa RSS tai Atom

Blogimerkinnöistä kirjanen

Vuoden 2009 valitut palat sisältää noita tämän vuoden aikana tässä blogissa kirjoittamiani juttuja. Tuo on PDF-formaatissa julkaistu läpyskä, jossa on parikymmentä sivua täyttä tuubaa. Kannattaa siis lukea. :-) Ryhdyin päivittämään noin vuoden kestäneen tauon jälkeen Korinaa kuopasta -blogia, joten tuon PDF-kirjasen koostaminen oli aika helppo homma kun julkaisukelpoista aineistoa oli käytettävissä varsin vähän.

Rupsuttelin tuon e-kirjasen käyttämällä Open Officen sisältämää Vie PDF:nä -toimintoa. Tuo Open Officen julkaisusysteemi tuntuu teknisesti toimivan ihan hyvin. Tuossa urakassa oli isoin homma luoda dokumentin sisäiset linkit, jotta hakemistosivun kohdalta pääsee klikkaamalla tiettyyn kohtaan julkaisussa. Linkkien tekeminen tuossa onnistui samaan tapaan kuin normaalienkin hyperlinkkien luominen nettisivuilla, eli ensin piti luoda kirjanmerkki haluttuun kohtaan dokumentissa (tämä vastaa siis esim. id-selektoria) ja sen jälkeen haluttu kohta tekstistä muunnettiin hyperlinkiksi, jolle annettiin tietty kohta (eli tässä tapauksessa se on tietty kirjanmerkki) dokumentista, johon skipataan klikkaamalla sitä linkkiä.

Sain idean tähän julkaisuun muistellessani aikaisemmin päivällä oivaa Seppäsen edesmenneessä blogissa julkaistua nettisivujen kuvagalleriaa, jonka tuo ukkeli oli koostanut ja laittanut nettiin ladattavaksi PDF-muodossa.

En tiedä onnistuisiko tuohon kirjaseen jonkinlaisen kopiosuojauksen laittaminen, tai sitten jonkinmoisen printtirajoituksen asettaminen, että voisi määritellä miten monta sivua tiedostosta voi tulostaa. Tällaisen blogimerintäkoosteen kohdalla näiden asetusten määrittelemisellä ei ollut väliä, mutta joidenkin muiden dokumenttien kohdalla saattaa olla tällaisillakin asioilla merkitystä. Jos joku teistä tietää näistä asioista enemmän, laitelkaapa kommenttia tuohon alle.

Koska aika on arvokasta, kannattaa tutustua tähän alla näkyvään listaan jos mielit löytää tämän nettisivuston parhaat kirjoitukset. Tässä alapuolella on kaikkein luetuimpia kirjoituksia Korinaa kuopasta -blogin aarreaitasta. Kirjoitukset on järjestetty suosituimmuusjärjestykseen siten, että luettelon kärjessä on tällä hetkellä eniten lukukertoja saaneet kirjoitukset.

Luetuimpia blogimerkintöjä

Blogimerkintää "Blogimerkinnöistä kirjanen" muokattiin viimeksi 4355 päivää sitten, eli maanantaina 28.12.2009 kello 14:02. Kirjoitukseen on julkaistu kommentteja 4 kpl. Kaikki kirjoituksen saamat kommentit löytyvät suoraan tämän tekstimötikän alapuolelta.

Julkaisun kommentit

Bitten kommentoi 4355 päivää sitten

PDF:ää lukiessa olisi kiva rullata vain alas. Kaksipalstaisuus on sinällään ihan hyvä idea, kapeampaa tekstiä kun on yleensä parempi lukea kuin liian leveää. Mutta jos yksi sivu ei mahdu näytölle, joutuu rullailemaan ylös ja alas. Sanomalehdissä yms. ei tällaista ongelmaa ole, siksi useampipalstaisuus niissä toimiikin. PDF:t ovat parhaita yksipalstaisina.

Petri kommentoi 4354 päivää sitten

Kiitos mielipiteestä, Bitten. Nyt kun katselen tuota julkaisua “sillä silmällä”, olet ihan oikeassa tuon tekstin lukemisen vaikeuden suhteen. Käyttäjä joutuu kutistamaan fontin kokoa paljon jos haluaa saada koko sivun yhdellä kertaa näkyviin. Eilen en ajatellutkaan jonkun jaksavan oikeasti lukea tuota julkaisua monitorilta kun en itsekään yleensä noita PDF-tiedostoja ruudulta vahtaa jos sen voi tulostaa.

Lauri kommentoi 4336 päivää sitten

En muista nettisivuista koostaneeni PDF:ää, mutta blogikirjoituksistani olen tehnyt seitsemän numeroa Välilyöntiä.

Yleensä erilaisten rajoitteiden asettaminen on jo lähtökohtaisesti huono idea. Omia tuotoksiaan yliarvostaa ja unohtaa, etteivät ne juuri ketään kiinnosta. Välilyöntini ei ole suojattu mitenkään, joten periaatteessa kuvatkin pystyy siitä uuttamaan.

En tiedä pystyykö uusimmissa PDF:n versioissa säätelemään tulostuskertojen määrää, mutta tulostuksen voi kokonaan estää tai sallia vain matalaresoluutiona. Tekstiin tuo ei tietenkään auta ellei halua kääntää tekstiä kuviksi. Suojausasetusten määrittäminen riippuu myös käytetystä PDF-kääntimestä. Kaikki eivät tue kaikkia optioita.

Palstoittamisessa kannattaa aina miettiä loppukäytön kohdetta. Siksi valitsin Välilyöntiini A4:n vaakaan, jotta se hyödyntäisi ruututilaa paremmin. Ainakin omalta ruudultani tekstistä saa enemmän kuin hyvin selvää. Pienemmistä ruuduista en osaa sanoa.

Sitä paitsi blogini ei ole edesmennyt. Olen tauolla ja minulla on vakaita ajatuksia palata – ihan lähitulevaisuudessa.

Petri kommentoi 4336 päivää sitten

Ai niin, eihän se ollutkaan PDF:nä julkaistu vaan ZIP-pakettina! Löysin juuri kovalevyltä sellaisen paketin kuin Kauneimmat sivut osa 9 tms. Se on heinäkuussa 2006 luotu 20 megatavun kokoinen paketti. Muistin erehdyksessä tuon ilmestyneen PDF-versiona.

Kiitos valaisevasta kommentista. Ilmoita ihmeessä vaikka sähköpostitse (palautelomakkeella vaikka) jos avaat blogisi uudelleen. :-)

Oho! Tämän julkaisun kommentointi onkin jo suljettu. Kun tämän julkaisun kommentointi oli vielä avoinna, tälle julkaisulle kirjoitettiin yhteensä 4 kommenttia. Tämä artikkeli on lokeroitu kategoriaan . Tämän julkaisun kestolinkin osoite on http://www.kuopassa.com/weblog/2009/12/28/blogimerkinnoista-kirjanen.

Korinaa kuopasta: Blogimerkinnöistä kirjanen

Selaat tällä hetkellä blogimerkintää Blogimerkinnöistä kirjanen. Se julkaistiin 28. päivä joulukuuta 2009. Voit siirtyä lukemaan blogin tuoreimpia kirjoituksia klikkaamalla tiesi weblogin etusivulle. Tässä blogissa julkaistaan kiinnostaviksi katsomiani asioita, joten jos tiedät kiinnostavan nettiin liittyvän aiheen, josta kannattaisi kirjoittaa, laita palautetta!