Korinaa kuopasta

Jo 582 juttua!

Tilaa RSS tai Atom

Melkoisia vinkkejä Web-suunnitteluun

Rakensimme ja ideoimme viime vuoden joulukuusta lähtien IdeaCafe-nimistä blogia. Se on nyt siinä mallissa, että sivustoa on ryhdytty parin viime viikon aikana tuomaan esille blogimerkintöjen, foorumi-ilmoitusten ja muiden sellaisten sissimarkkinointiväylien kautta. IdeaCafe on miehitetty viidellä nettialan tuntijalla, jotka kirjoittavat yhteiseen blogiin vinkkejä, ohjeita, oppaita ja kolumneja Internet-sivustojen suunnitteluun liittyen. Tältä sivustolta voi odottaa paljon.

Ideacafe -- Melkoisia vinkkejä Web-suunnitteluun.

Pääsin iskemään kynteni IdeaCafen laumanjohtajana toimivan Samuel Hovin sanaiseen arkkuun. Esitin hänelle eilen iltapäivällä muutamia kysymyksiä tästä uudesta Internetin aarrearkusta. Miehen mukaan idea IdeaCafena tunnetun projektin käynnistämisestä oli kahden päivän pituinen ajatteluprosessi, jossa hän ensin suunnitteli perustavansa itselleen sellaisen blogin, missä hän käsittelee työhönsä liittyviä aiheita. Seuraavana päivänä Samuelille valkeni, mikäli hän haluaisi luoda kiinnostavan weblogin, olisi asiantuntemusta ja sitä kautta kirjoittajia oltava enemmän. Tämän mahti-idean innoittamana hän lähti hakemaan uusia jäseniä projektiin.

Ideakahvilan blogissa aiotaan julkaista vakituisen miehistön naputtelemien artikkelien lisäksi myös vierailevien kirjoittajien kirjoituksia. Blogiin toivotaan etenkin sellaisia vierailevia kyniä, joiden ammattitaito sivuaa jollakin tavalla Web-suunnittelua. Hovin mukaan tällä hetkellä tämänkaltaisesta vierailusta on sovittu alustavasti mm. käytettävyyssuunnittelijan, mainostoimiston AD:n sekä erään kotimaisen hakukoneoptimoijan kanssa.

Kysyin Samuelilta, uskooko hän nyt viisipäisenä toimivan IdeaCafen joukkoja kasvatettavan uusilla vakituisilla kirjoittajilla, johon lausuhi hän:

Mikään ei tietenkään ole varmaa, mutta uskon, että “vakkarikirjoittajien” joukot muuttuvat vain siinä tapauksessa, että joku nykyisen tiimin jäsenistä päättää pudottautua pois tai vakkarikirjoittajan status vaihtuu hänen omasta pyynnöstään enemmän vierailevan kirjoittajan suuntaan. Lisäksi mahdollinen tilanne jossa näin voi käydä, tulee silloin jos meillä on lukijoita monesta eri ryhmästä, eikä oma osaaminen riitä riittävän relevantin sisällön tuottamiseen. Esimerkkinä tästä voi olla vaikkapa sellainen tilanne, jossa blogimme lukijat ovat kiinnostuneita hakukoneoptimoinnista, eikä tiimin oma asiantuntemus riitä edistyneempien artikkeleiden kirjoittamiseen eivätkä vierailevat kirjoittajat pysty tuottamaan sisältöä riittävällä vauhdilla. Tällaiset keissit ovat kuitenkin tällä hetkellä pelkkää spekulointia.

Sivuston tavoitteena on toimia näillä näkymin ainakin seuraavat kolme vuotta. Tämän vuoden tavoitteeksi on asetettu saada kävijäpohjaa kasvatettua niin, että sivustolle muodostuu laaja artikkeli- ja kävijäpohja. Tämän jälkeen alamme harkita, miten voisimme parhaiten palvella Web-designereitä myös muilla tavoin kuin artikkeleita kirjoittamalla. Foorumi on sivustolle tulee joka tapauksessa, mutta muista yhteisöllisistä ominaisuuksista en osaa vielä tässä vaiheessa kertoa mitään, Samuel kertoo. Tiimin sisällä on heitetty ilmaan ideoita ainakin duuni-ilmoitusten ja projektihuutokauppojen avaamisesta, mutta tiiminvetäjämme mukaan näiden palveluiden kohdalla puhutaan jopa useiden vuosien duunista. Niiden järkevä toteutus vaatii ison kävijäpohjan, joten hehkutus vielä tässä vaiheessa ei kannata.

Motivaationa IdeaCafen toiminnassa ei ole rahassa rypemisen harrastaminen, mutta tavoitteena on sivuston mainosbannereilla kattaa ainakin sivuston pyörittämisestä koituvat kustannukset. Tyytyväisyyttä herättäisi sekin jos mainostuloista tulisi ylimääräistä niin paljon, että voisimme ainakin blogia ylläpitävän porukan kesken varata pöydän esimerkiksi jostain pääkaupunkiseudun pihvipaikasta ja järjestää pientä miittiä.

Koska aika on arvokasta, kannattaa tutustua tähän alla näkyvään listaan jos mielit löytää tämän nettisivuston parhaat kirjoitukset. Tässä alapuolella on kaikkein luetuimpia kirjoituksia Korinaa kuopasta -blogin aarreaitasta. Kirjoitukset on järjestetty suosituimmuusjärjestykseen siten, että luettelon kärjessä on tällä hetkellä eniten lukukertoja saaneet kirjoitukset.

Luetuimpia blogimerkintöjä

Blogimerkintää "Melkoisia vinkkejä Web-suunnitteluun" muokattiin viimeksi 5664 päivää sitten, eli torstaina 12.03.2009 kello 09:09. Kirjoitukseen on julkaistu kommentteja 5 kpl. Kaikki kirjoituksen saamat kommentit löytyvät suoraan tämän tekstimötikän alapuolelta.

Julkaisun kommentit

Bitten kommentoi 6057 päivää sitten

Hieno idea ja blogikin vaikuttaa hyvältä, mutta turhan hitaanlainen alku on ollut. Ensikävijällä tulisi olla jotain nähtävääkin, kun hän saapuu nettisivulle tai blogiin. Parin viikon aikana Idea Cafe:een (miten tämä kauhistus taivutetaan?) on tullut kolme artikkelia, mikä oikeastaan olisi hyvä artikkelimäärä jo blogia aloittaessa.

Nyt on vielä vähän vaikea sanoa, millainen blogi on kyseessä, eivätkä kärsimättömimmät välttämättä tule edes takaisin katsomaan, millainen blogi todella on. Info-sivu voi kertoa käyttäjälle paljon blogista, mutta parhaiten blogin puolesta puhuu sen sisältö.

Petri kommentoi 6057 päivää sitten

Olen itse asiassa samaa mieltä kanssasi tuosta sisällön vähäisyydestä. Meillä on tämän tiimin kesken juteltu kaikenlaisista aiheista, mistä juttua voisi kirjoitella, mutta enpä ole minäkään saanut vielä mitään omaa aikaiseksi. Aika tuntuu menevän vähän muihin asioihin, niin kuin tähän tämän kommentin naputtelemiseen. :-) Sisältöä pitäisi olla paljon enemmän. Yritän tässä viikon sisällä kirjoittaa ainakin yhden jutun tuonne täydennykseksi. Samuel on kunnostautunut tekstin tuottamisessa, mutta eiköhän me muutkin tiimin jäsenet kohta aktivoiduta.

Ollaan juteltu porukassa keskustelupalstan avaamisesta. Se on yksi sellainen uusi toiminto, jonka avaamista kannatan hyvin paljon, sillä se sitoo käyttäjät tutustumaan sivuston sisältöön myöhemminkin. Ainakin osasta satunnaisista vierailijoita voidaan foorumin avulla käännyttää uskollisia yhteisön jäseniä.

Minä kutsun IdeaCafea Idariksi. Ei ehkä kaikkein sivistynein lempinimi, mutta eihän nimi miestä pahenna, eikä näin ollen varmasti nettisivustoakaan.

shovi kommentoi 6056 päivää sitten

Artikkeleita on tulossa kyllä lisää, mutta henkilökohtaisesti uskon, että laatu korvaa määrän. Olisi ollut fiksumpaa kirjoittaa esim. viisi artikkelia pohjalle ennen mainostamista ja tämä olikin alkuperäinen ajatus, mutta blogin mainostaminen karkasi puolivahingossa käsistä liian aikaisin. Siitä huolimatta uskon, että ihmiset ovat kiinnostuneita saitistamme.

Keskustelupalsta tulee tosiaan jossain vaiheessa Idikseen, joksi minä kutsun IdeaCafea, mutta koska emme halua käyttää phpBB:tä, joudumme vain odottelemaan, että tiimin jäsen saa foorumiplugarin valmiiksi. Uskaltaisin kuitenkin luvata, että viimeistään ensi kuun alussa sivulla on foorumi ja blogi täynnä mielenkiintoista sisältöä.

ps. IdeaCafe taipuu IdeaCafeen, ei siis Ideacafe’n, IdeaCafe:een tai millään muullakaan eksoottisella tavalla. Terveisin, kieli poliisi kieliposkessa ;)

Hakukonemarkkinointia.FI kommentoi 6054 päivää sitten

Bittenin kanssa samaa mieltä – hieno idea ja kivan näköinenkin on, mutta… en oikein usko, että nykyisellä meiningillä homma kasvaa mihinkään (etenkin jos strategiana on sissimarkkinointi) . Ensi kerran huomasin saitin “linkin” muistaakseni optimointi.comin foorumeilla, ja tämä oli toinen kerta… eli ei mitenkään aktiivista menoa…. Useamman hengen porukka on jees idea, yksikseen hommaa ei järin helpolla saisikaan toimimaan.

Kotimaisten webbikehittäjäpalveluiden “esi-isän” (www.2kmediat.com) kanssa elämäntyöni tehneenä voin antaa pari “omakohtaisten vahinkojen” kautta testattua vinkkiä, joista toivottavasti on hyötyä:

a) oppaiden/artikkeleiden kirjoittaminen vie aikaa – esim. itse pystyn “hyvänä päivänä” tuottamaan noin 5-10 kohtalaisen tasokasta juttua. Kirjoittamiseen varattava aika ei synny itsestään, vaan sitä varten kannattaa “luoda” tyhjää kalenteriin.

b) jos palvelulla ei ole tarjolla joko erittäin hyvää tai erittäin laajaa contentti-valikoimaa, niin ensivisiitin kääntäminen joksikin muuksi kuin “tyhjäksi montuksi aivokuoressa” vaatii jotain todella erikoista. Ainakaan omaa päätäni nuo jutut eivät kääntäneet, vaan lähinnä ne tuntuivat vanhan lämmityksiltä.

c) foorumi… foorumi/yhteisö on ihan hyvä idea, mutta onko sivulla riittävästi aktiivisia lukijoita / kirjoittajia kannattelemaan foorumia kriittisillä alkuhetkillä? Mikään ei ole surullisempaa kuin kuollut/hiljainen foorumi.

Aniway, lykkyä pyttyyn hankkeelle. Jos jossain kohden tuntuu, että tarvitsette satunnaista kirjoittajaa, niin pankaa viestiä.

2k

Petri kommentoi 6054 päivää sitten

Kiitos arvokkaasta kommentista ja vinkeistä! On hyvä saada konkarilta neuvoja tähän vielä lähtökuopissa olevaan projektiin. Tuo mainitsemasi foorumin pyörittäminen tulee toki vaatimaan vähän vaivannäköä, jotta se saadaan kunnolla aktivoitua, mutta eiköhän se onnistu. IdeaCafen keskustelupalstan yhtenä vetovoimana voi olla juuri se, että siellä kirjoittelevat viestejä ja vastauksia sellaiset henkilöt, jotka oikeasti tuntevat Web-sivujen suunnittelun, toteutuksen ja ylläpidon osa-alueet. Informatiivisten ja käyttäjille hyödyllisten viestien uskon pitävän keskustelupalstan houkuttelevana paikkana.

Oho! Tämän julkaisun kommentointi onkin jo suljettu. Kun tämän julkaisun kommentointi oli vielä avoinna, tälle julkaisulle kirjoitettiin yhteensä 5 kommenttia. Tämä artikkeli on lokeroitu kategoriaan . Tämän julkaisun kestolinkin osoite on http://www.kuopassa.com/weblog/2008/02/13/melkoisia-vinkkeja-web-suunnitteluun.

Korinaa kuopasta: Melkoisia vinkkejä Web-suunnitteluun.

Selaat tällä hetkellä blogimerkintää Melkoisia vinkkejä Web-suunnitteluun. Se julkaistiin 13. päivä helmikuuta 2008. Voit siirtyä lukemaan blogin tuoreimpia kirjoituksia klikkaamalla tiesi weblogin etusivulle. Tässä blogissa julkaistaan kiinnostaviksi katsomiani asioita, joten jos tiedät kiinnostavan nettiin liittyvän aiheen, josta kannattaisi kirjoittaa, laita palautetta!